Находки

103 години от рождението на откривателя на „врачанския нефрит“

Доц. д-р Йото Стоянов Танчев

Доц. д-р Йото Стоянов Танчев. Почетен гражданин на Враца. Той открива и за пръв път описва Балканската ендемична нефропатия/БЕН (Balkan endemic nephropathy) или Дунавска ендемична фамилна нефропатия (Danubian endemic familial nephropathy), известна като врачански нефрит – особено заболяване на бъбреците, което не е типично за известните дотогава хронични нефрити. Наричат го осмото откритие на България. Болестта се среща Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина и Сърбия по течението на среден Дунав, а в България – само в 25 села във Врачанско и 5 в Монтанско. През 1956 г. (години, в които в България се е правело наука и в болниците извън столицата!) д-р Танчев заедно с колегите си от Врачанската окръжна болница Цветан Евстатиев, Димитър Доросиев, Жулиета Пенчева и Георги Цветков описва за първи път в света в сп. „Съвременна медицина“ описва основните клинични и лабораторни симптоми на болестта. След около година подобно описание в научната медицинска литература излиза и от сръбски медици. През 1964 г. СЗО организира голям конгрес по проблемите на БЕН в гр. Дубровник, Хърватия. През 1988 г. Патентното ведомство на Република България (тогава ИНРА) издава на доц. Танчев и колегите му „Явление при нефропатиите“ и ги включва в Златната книга на откривателите.
В Международния класификатор на болестите – ревизия 10 БЕН е с код N15.0. У нас се лекува по клиничната пътека КП № 84 Диагностика и лечение на остър и хроничен обострен пиелонефрит.
Днес все още точната причина за това фамилно хронично бъбречно заболяване не е известна. При генетична предразположеност може да настъпи атрофия и склероза на бъбречните структури, бавно прогресиране на хронична бъбречна недостатъчност. Твърди се, че хора, изселили се от засегнатите регион, също може да заболеят, както и хора, които са се заселили там от други места. Заболяването се среща само у възрастни, но деца не са засегнати.
Доц. Танчев е основател и началник на първото в България специализирано отделение по нефрология, което по-късно прераства в Клиника по нефрология и хемодиализа.
Синовете му наследяват лекарската професия – доц. д-р Стоян Танчев, д.м. (22.12.1945 г. в гр. Враца) е акушер-гинеколог, дългогодишен ръководител на Катедрата по акушерство и гинекология в Медицински университет в Плевен, а 3 години по-младият проф. Панайот Танчев е ортопед, дългогодишен ръководител на първата в България ортопедична клиника по гръбначна хирургия – ДУБОТ в Горна Баня. Заедно с проф. д-р Петер Матцен от Германия е автор на книгата Ортопедия за родители.
Днес, 30 юли, се навършват 103 години от рождението на доц. д-р Йото Стоянов Танчев. Роден е в Мездренското село Боденец, Врачанска област. Внук е на известния по онова време народен лечител Танчо Велчев. Йото Танчев е възпитаник на Врачанска мъжка гимназия „Цар Борис III“. През 1936 г. започва обучението си в Медицинския факултет в гр. Клуж, Румъния, а през 1940 г. продължава в Медицинския факултет на Софийския университет в София. Дипломира се през 1942 г., като под ръководството на проф. Константин Чилов, проф. Владимир Алексиев и проф. Тошо Гоцев защитава блестящо докторска теза върху промените на левкоцитите при някои хронични заболявания.
Трудовият път на д-р Йото Танчев участъков лекар в с. Бов, Софийска област и продължава в с. Горна Кремена и с. Крушовица във Врачанско. Мобилизиран е през 1944 г. до 1945 г. и участва във Втората световна война като младши лекар на санитарен влак в Югославия. През 1947 г. започва работа в Първостепенната окръжна болница във Враца, където работи до пенсионирането си през 1982 г. Междувременно специализира вътрешни болести в ИСУЛ под ръководството на проф. Васил Цончев, проф. Ташо Ташев и проф. Иван Пенчев, а от 1951 г. е хоноруван преподавател по вътрешни болести в Медицинския колеж във Враца.
Доц. Танчев е дългогодишен републикански консултант по нефрология във Видин, Монтана и Габрово. Член е на Съюза на учените в България, член-основател на Българското нефрологично дружество. Носител е на „Орден на труда“-златен, на орден „Кирил и Методий“-I степен, на почетния знак на Министерството на здравеопазването.
Има признати специалности по вътрешни болести и по нефрология автор и съавтор е на повече от 250 научни статии и доклади в България и в чужбина.
На 19 септември 2000 г. във Враца доц. Танчев напуска света, на който е дал толкова много с научната си и най-вече практическа работа като лекар.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.